huggarbyxor

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Skydda benen med huggarbyxor

Bästa Huggarbyxorna 2023 - Bäst i test

Här kommer vi att ge specifika rekommendationer för olika typer av sågskyddsbyxor som har visat sig vara effektiva och pålitliga.

Oavsett om du letar efter byxor för allmänt bruk eller för specifika uppgifter som arbete med motorsåg, kommer dessa rekommendationer att hjälpa dig att hitta rätt par för dina behov.

Sågskyddsbyxa med hängslen

Godkända: Klass 1, typ A

Cirka pris: 1000 SEK

Pro-Safe Sågskyddsbyxa

Godkända: Klass 1, typ A

Cirka pris: 950 SEK

Glöm inte säkerhetskängor

Säkerhetsklassade

Cirka pris: Fr 1000 kr

Vad vi har baserat Huggarbyxor bäst i test på

Syfte

Vår lista över rekommenderade huggarbyxor utgår från att man jobbar antingen på ett professionellt sågverk, eller att man jobbar med trä på gården eller hemma.

Kvalitet

Vi har bara valt ut sågskyddsbyxor som följer godkända kvalitetsstandarder som ISO-9001, DIN EN 510 m.fl. Dina ben är värda långt mycker mer än vad du skulle spara in på ett par dåliga huggarbyxor.

Kostnad

Vi har tagit hänsyn till olika budgetar och inkluderat alternativ som passar för både dem som kan tänka sig betala lite mer och dem som vill spara.

Att bära byxor med sågskydd (även kallad huggarbyxor eller sågskyddsbyxor) är en viktig säkerhetsåtgärd för alla som arbetar med sågar. Det är förmodligen den viktigaste typen av sågskyddskläder du alltid bör ha vid skogsarbete.

Dessa byxor täcker dina ben mer och skyddar dig från skärsår eller andra skador som kan orsakas av sågklingan.

I den här artikeln kommer vi att skriva om de olika typerna av byxor med sågskydd, hur du väljer rätt byxor och hur du håller dem i gott skick.

Att köpa ett par sågskyddsbyxor är ett viktigt steg som både professionella skogsbrukare och personer som gillar att ha egna projekt bör införskaffa för att hålla sig säkra när de använder sågar.

Typer av huggarbyxor

Att ha godkända sågskyddsbyxor är det viktigaste när man arbetar med motorsåg. Det finns många olika typer att välja mellan som skiljer sig i bekvämlighet, flexibilitet, ventilation och vikt.

Det finns två klassningar som kan skydda mot olika hastigheter av kedjor:

 • Klass I (20m/s)
 • Klass II (24 m/s).

De flesta väljer att införskaffa klass-1 byxor, vilket gör att utbudet är större för den typen än för klass IIbyxor. Pris och komfort hänger oftast ihop.

Ju dyrare byxa desto lättare och bättre passform får man. Det är speciellt viktigt för den som arbetar professionellt med motorsåg.

En billigare modell är oftast tyngre den passar bra för personer som bara använder motorsåg ibland.

Rekommendation: Om du redan har vanliga arbetsbyxor som hantverkare kan det vara bra att skaffa byxholkar för att enkelt ta på eller ta av dem under arbetsdagen efter behov.

Tänk på att arbetsmiljöregler för arbete med motorsåg och röjsåg inte har ändrats sen 2012, och berör utrustning (till exempel sågskyddsbyxor eller sågskyddskänga), utbildning och andra lagar som du måste följa när du arbetar med såg.

Så väljer du rätt sågskyddsbyxor

När du väljer sågskyddsbyxor finns det ett antal faktorer att ta hänsyn till. Här är några saker att tänka på:

 1. Passform: Det är viktigt att välja byxor som är perfekta för din kropp och som garanterar maximal komfort och skydd. Byxor som är för lösa eller för snäva kan vara obekväma och ger möjligen inte tillräckligt skydd.
 2. Hållbarhet: Leta efter byxor som är gjorda av robusta material som kan stå emot de slitage som regelbunden användning medför.
 3. Nivån av skydd som krävs: Tänk på de specifika aktiviteter och miljöer där du planerar att bära byxorna när du väljer just det rätta paret. Om du till exempel ska jobba med motorsågar behöver du byxor som ger extra skydd för benen.
 4. Kvalitet: Leta efter byxor från ansedda tillverkare som har ett gott rykte för hög kvalitet och hållbarhet.
 5. Säkerhetsstandarder: Se till att byxorna är certifierade enligt säkerhetsstandarder, t.ex. DIN EN 510, EN 388-5 och fler.
 6. Komfort: Välj byxor som är bekväma att bära och röra sig i. Se efter funktioner som andningsbara tyger, justerbara remmar och avtagbara knäskydd som kan ge en bättre passform.
 7. Ytterligare funktioner: Vissa byxor har ytterligare egenskaper som vattenbeständighet eller reflekterande band för synlighet i dåliga ljusförhållanden. Överväg om du behöver dessa funktioner eller inte.

Genom att ta hänsyn till dessa egenskaper och välja ett par sågskyddsbyxor / huggarbyxor som uppfyller dina specifika behov kan du se till att du har maximal skydd när du arbetar med sågar.

sågskyddsbyxa

Ytterliggar resurser för säker hantering av såg

Här finns några ytterligare resurser för dem som vill lära sig mer om sågskyddsbyxor och sågskydd i allmänhet:

 • Tillverkare och återförsäljare: Sök efter välrenommerade tillverkare och återförsäljare som specialiserar sig på skyddsbyxor för sågar. De har ofta ett stort urval av olika typer och stilar att välja mellan och kan ge ytterligare information och vägledning för att välja rätt par för dina behov. Några exempel är: Engelbert, Liljekvists, X-workwear, Husqvarna.
 • Branschorganisationer: Organisationer som skogsindustrierna och SÅGAB är utbildningsleverantörer som kan ge ytterligare information om regler och riktlinjer för sågskydd.
 • Onlineforum: Att gå med i onlineforum eller andra gemenskaper som ägnar sig åt sågskydd och träbearbetning kan vara ett bra sätt att komma i kontakt med andra yrkesverksamma och få råd och tips om val och användning av sågskyddsbyxor.
 • Bloggar och artiklar: Det finns många bloggar och artiklar kring skogsbruk på nätet som handlar om säkerhet vid sågning och användning av sågskyddsbyxor. De kan ge en mängd information om ämnet, inklusive tips om vad man behöver för att såga säkert.

Genom att använda dessa resurser kan du få en djupare förståelse för sågskyddsbyxor, huggarbyxor eller byxor med sågskydd och hur du väljer rätt variant för dina behov.

Dessutom kan du också hålla dig uppdaterad om de senaste säkerhetsföreskrifterna och standarderna i din bransch.