sågskyddskänga

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Marknadens bästa sågskyddskänga

Sågskador i arbetet är ett allvarligt problem som kan förebyggas. Med en bra sågskyddskänga kan du skydda dina fötter från de faror som uppstår när du arbetar med skärande material. 

Läs vidare för att se vår lista över de bästa sågskyddskängorna för såg för att hålla dina fötter säkra.

Husqvarna
Classic 20

Robusta men ändå lätta och bekväma

Cirka pris: 2 690 SEK

Technical 24
Sågskyddskänga

"Proffskängan" enligt återförsäljare

Cirka pris: 4 190 SEK

Chainamics 5.0
Skyddsstövel

Säkerhetsklass 3 Svart-Orange

Cirka pris:   2 300 kr

Sågskyddskänga rea

Titt som tätt så dyker det upp rea på sågskyddskängor, och då bör man såklart vara redo.

Dock rekommenderar vi inte att köpa en sågskyddskänga bara för att priset har gått ner, säkerheten är alltid det viktigaste vid köp av såna här produkter.

Med det sagt, här är de återförsäljarna som vanligtvis har rea på sågskyddskängor. Gå in och se uppdaterade priser på länkarna nedan.

Att tänka på för att välja bäst sågskyddskänga

När det gäller att skydda dina fötter när du arbetar med skärande verktyg kan rätt skyddande sågskyddskänga göra hela skillnaden.

Med många olika stilar och alternativ är det viktigt att ta hänsyn till alla faktorer som spelar in när du väljer den bästa sågskyddsskon för dig, inklusive:

  1. Typ av skydd som behövs
  2. Hållbarhet och livslängd
  3. Komfort och stövelns vikt

Genom att ta hänsyn till dessa aspekter när du gör ditt val kan du försäkra dig om att du har valt en produkt som skyddar dina fötter från eventuella skador.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter kräver sågskyddskänga speciellt framtagen för arbete med såg. Det räcker INTE med en vanlig arbetskänga med stålhätta.

“13 § Den som arbetar med en motorkedjesåg ska använda följande personliga skyddsutrustning: […] 4. skyddskängor eller skyddsstövlar med sågskydd mot skador från motorsågskedjan”

Även Skogsstyrelsen säkerställer att man måste använda sågskyddskängor (eller stövlar)

Typ av skydd som behövs

När du väljer den bästa sågskyddskängan för dina behov är en av de första sakerna att tänka på vilken typ av skydd du behöver.

Vissa stövlar är utformade speciellt för arbete med motorsåg och ger extra skydd mot vassa blad eller andra potentiella faror som olje- och bensinstänk.

Andra kan vara mer lämpade för ett brett spektrum av arbetsuppgifter, till exempel för att skära timmer eller arbeta med slipande material. Det är viktigt att avgöra vilken typ av skydd som passar bäst för ditt arbete innan du gör ett köp.

Tips för dig som ska såga ved: kolla in vår guide för att hitta en skottkärra till ved.

Stabilitet och livslängd

En annan faktor att ta hänsyn till när du väljer en skyddande sågskyddskänga är dess hållbarhet och livslängd.

Många tillverkare ger en uppskattning av hur länge deras stövlar ska hålla beroende på konstruktionskvaliteten och de material som används i produktionen

Leta efter:

  • förstärkta sömmar
  • robusta snören
  • vattenavvisande överdelar
  • punkteringsfria sulor
  • stödjande innersulor
  • starka hälkoppskonstruktioner

Alla dessa egenskaper ger tillsammans ett slitstarkt par som kan stå emot tuffa förhållanden över tid – vilket sparar pengar i längden!

Komfort och vikt för kängan

Slutligen bör man också ta hänsyn till komforten när man köper sågskyddskänga – om de inte är bekväma kommer du trots allt inte att bära dem!

Se till att det finns gott om dämpning i hela fotbädden och ett bra stöd för fotvalvet; håll utkik efter funktioner som vadderade kragar runt fotleden också.

Tänk också på att tyngre modeller tenderar att inte ge högre skyddsnivåer, men kan också påverka smidigheten, så prova olika vikter tills du hittar något som passar både när det gäller säkerhetsstandarder och den manövrerbarhet som krävs på plats.

Hur fungerar en sågskyddskänga?

Sågskyddskängor är utformade för att skydda fötterna på en person som använder en motorsåg (eller annan maskin med skarp klinga).

De ger skydd mot vassa föremål, t.ex. blad och spikar, som kan komma i kontakt med foten vid sågning.

Stövlarna har vanligtvis tåhättor av stål och förstärkta sulor för extra hållbarhet.

Dessutom har vissa modeller ytterligare skyddslager som Kevlar eller kolfibermaterial för att ge maximalt skydd mot heta sågspånpartiklar och annat farligt skräp som skapas av elverktyget.

sågskyddsskor
Pascal Rehfeldt, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Utformningen av dessa specialiserade stövlar gör också att de är lätta men ändå mycket hållbara för att ge komfort även när de bärs under längre perioder.

Detta är viktigt eftersom det förhindrar trötthet i samband med långa timmar som man står på hårda ytor när man använder sågarna.

Materialet i vissa modeller har andningsbart nät eller skumdämpning som ytterligare ökar användarens komfort under arbetet.

Dessutom är många modeller vattentäta så att de kan användas i våta förhållanden utan att offra säkerhet eller tillförlitlighet.

En bra sågskyddskänga erbjuder ett viktigt skydd mot skador samtidigt som de gör det möjligt för användaren att fortsätta arbeta bekvämt och säkert under långa tidsperioder.