skottkärra

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Guide: välj rätt skottkärra för jobbet

I den här artikeln hjälper vi dig att välja den perfekta skottkärran för alla dina trädgårds- och landskapsbehov; oavsett om det är en skottkärra för betong, grus, ved, hjul, blommor, till stallet, eller för generellt hemmabruk.

Att välja rätt skottkärra för jobbet är viktigt för att du ska få ut det mesta av din utrustning. 

En för stor eller för liten skottkärra kan vara svår att manövrera och orsaka belastning på kroppen, vilket leder till trötthet och eventuella skador.

Dessutom kan en skottkärra som inte är lämplig för uppgiften kanske inte rymma tillräckligt mycket material eller ha en otillräcklig utformning som gör det svårt att transportera material på ett säkert sätt.

 

Skottkärra - två hjul

280 Liter

Cirka pris: 3390 SEK

Skottkärra i plåt

110 Liter

Cirka pris: 2160 SEK

Skottkärra i plast

100 liter

Cirka pris: 1290 kr

En studie kring mobila godshanteringsanordningar (bland annat skottkärror) från arbetsmiljöverket visar att över 2000 skador per år sker som följd av odimensionerade eller felaktiv användning av utrustningen – välj rätt skottkärra för ändamålet!

Bäst skottkärra till stall

Det är ett viktigt beslut att välja rätt skottkärra för mockning i stallet. En bra skottkärra ska ha en stark ram och stora hjul som är utformade för att klara tunga laster.

Den ska också vara lätt att manövrera, med ett bekvämt grepp och ergonomisk utformning.

Funktioner som punkteringsfria däck och rostfria material hjälper dig att hålla din skottkärra för stall i toppskick även efter många års användning.

Bäst skottkärra till betong

När det kommer till att välja en skottkärra för betong så måste du se till att den har en stor kapacitet och kan hantera betongens vikt, samt att den kan förflytta sig över ojämn terräng.

Handtagen ska vara bekväma att använda och tillräckligt långa så att du inte behöver böja dig för mycket när du skjuter eller drar den.

Slutligen bör du överväga att köpa en skottkärra med två hjul i stället för bara ett, eftersom detta ger större stabilitet när du bär tunga laster av betong.

Skottkärra två hjul

Skottkärra med två hjul blir mer och mer populära ibland användare och vi förstår verkligen varför.

Två hjul ger en helt annan stabilitet och alla har vi väl någon gång råkat tippa vår skottkärra med ett hjul?

Med en skottkärra på två hjul så försvinner vicknings-risken och man kan känna sig mer säker när man fraktar sin tunga last.

De är dessutom smidiga att köra med då hjulen sitter nära varandra och svängradien är i stort sett lika bra som en skottkärra med ett hjul.

Bäst skottkärra till grus

För att välja rätt skottkärra till grus finns det några viktiga saker att tänka på.

För det första måste du bestämma hur mycket vikt du vill kunna bära i din skottkärra. Grus är ganska tungt så det är bäst att välja en skottkärra med stor kapacitet och stark konstruktion.

För det andra ska du tänka på vilken typ av terräng du ska ta dig fram i – om det är grov terräng ska du leta efter en skottkärra med breda däck och bra fjädring.

Slutligen bör du tänka på materialet i brickan – brickor av plast eller metall är vanligast, men vissa är kanske inte lämpliga för att transportera grus på grund av deras slitstyrka.

I slutändan bör den skottkärra du väljer passa dina behov och din budget samtidigt som den är tillräckligt hållbar för långvarig användning!

Skottkärra - två hjul

280 Liter

Cirka pris: 3390 SEK

Skottkärra i plåt

110 Liter

Cirka pris: 2160 SEK

Skottkärra i plast

100 liter

Cirka pris: 1290 kr

Bäst skottkärra till ved

När du ska lista ut vilken en skottkärra till ved du ska köpa är det viktigt att du tar hänsyn till vikten på veden du ska flytta (stora oklyvna vedbitar, eller mindre delar för brasa?)

En lätt skottkärra med stora luftdäck gör det lättare att manövrera tunga laster över ojämna ytor. Leta dessutom efter en som har starka handtag och bra balans så att du enkelt kan transportera din ved utan att anstränga dig eller skada skottkärran.

skottkärra till ved
Bild på Hålans skottkärra som han använder till ved

Slutligen ska du se till att kontrollera hur välbyggd ramen är; en robust ram bidrar till att din skottkärra till ved håller längre och inte går sönder när du transporterar tyngre laster.

Bäst skottkärra för att frakta hjul

När du väljer en skottkärra för att frakta hjul är det viktigt att tänka på nyttolasten. Hjul kan vara tunga och du vill vara säker på att din skottkärra klarar av jobbet.

Välj en skottkärra med en stark ram och hög viktkapacitet, samt gummi- eller plastdäck som är utformade för att enkelt flytta tyngre laster.

Tänk dessutom på hur många hjul du kommer att transportera på en gång; om du planerar att transportera flera hjul på en gång, välj en större skottkärra med extra stor kapacitet.

Bäst skottkärra för blommor

När det gäller att flytta ömtåliga blommor är rätt skottkärra för blommor viktig. Välj en skottkärra med en stor skål som gör att du kan transportera fler blommor samtidigt utan att krossa dem.

Den ska också ha robusta handtag och hjul som är utformade för att lätt rulla över ojämn terräng. Om möjligt, leta efter en med vadderade handtag så att dina händer inte blir alltför ömma av att bära runt den i trädgården.

Slutligen ska du se till att den har en pålitlig låsningsmekanism på handtaget så att du inte råkar ut för några olyckor när du transporterar dina ömtåliga blommor!

Bäst skottkärra för hemmabruk

När du letar efter rätt skottkärra för allmänt bruk i hemmet vill du ha en som fungerar bra i många olika situationer.

De viktigaste faktorerna att ta hänsyn till är storlek och viktkapacitet. Om du bär tyngre föremål eller material ska du se till att skottkärran klarar av lasten.

En bra tumregel är att titta på modeller med högre viktkapacitet än vad du tror att du behöver.

Det är också viktigt att titta på hur lätt den är att manövrera och skjuta runt – om du väljer en modell med stora hjul kan du försäkra dig om att det är lättare att skjuta den över ojämnare terräng eller uppför backar.

Skottkärra Barn

När vi tar en titt på utbudet för Skottkärra för barn så är användningsområdet såklart helt annat än med vanliga skottkärror.

Här letar vi inte efter de som kan frakta mest ved eller betong, utan snarare de som ser roligast ut och är mest lekvänliga för barnen.

Här nedan har vi presenterat några förslag på skottkärra för barn som vi anser har bra pris och bra betyg ifrån tidigare köpare.

Spara på rygg & ben - välj rätt skottkärra!

Att välja rätt skottkärra är viktigt för din hälsa och säkerhet. Att ha en skottkärra av fel storlek eller vikt kan vara farligt och kan orsaka rygg- och axelskador eller andra fysiska skador.

Det är viktigt att välja en som är bekväm för dig att använda med lämplig längd och bredd på handtaget, robust konstruktion och breda luftfyllda däck som gör det lättare att manövrera den i alla typer av terräng.

Om du dessutom väljer en lättare modell med större kapacitet kan du undvika flera resor när du transporterar tyngre föremål.

Om du ändå känner att det blir många resor och energin tar slut, så kika gärna in vår jämförelse av motordriven skottkärra.

Om du tar hänsyn till alla dessa faktorer när du väljer din skottkärra kan du garantera säkerheten och samtidigt göra transporten av varor mycket effektivare.