litet växthus

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Litet Växthus – Hitta bästa varianten för dig

Ett litet växthus är ett utmärkt sätt att förlänga odlingssäsongen och skydda växterna från dåligt väder.

De är perfekta för dem som älskar trädgårdsarbete men inte har så mycket utrymme på sin trädgård eller balkong.

I allmänhet mäter de 1-15 kvadratmeter, vilket gör dem idealiska för den vardagliga trädgårdsmästaren.

Om du har en sådan får du tillgång till alla sorters växter, som frukt, grönsaker och blommor som normalt sett inte växer i vårt klimat – plus att den kan ge befintliga växter ett extra liv!

I den här artikeln förklarar vi vilka typer av små växthus det finns, hur du väljer rätt växthus för dig och några tips om hur du ställer in och tar hand om det.

Så om du vill starta ditt eget projekt – läs vidare!

 

Litet växhus fristående

5 - 10 kvm

Vöxthus som byggs mot vägg

5- 10 kvm

Miniväxthus / Drivhus

För pallkrage, altan osv.

Bästa Litet växthus 2023

När det gäller valet av ett litet växthus finns det många alternativ på marknaden.

För att hjälpa dig att begränsa dina alternativ har vi sammanställt en lista över några av de bästa små växthusen som finns tillgängliga för närvarande.

Vad vi har baserat rekommendationerna på

Syfte

Vår lista över rekommenderade små växthus innehåller alternativ för användning i gång, på bord, inomhus och utomhus, vilket gör dem lämpliga för alla entusiaster!

Robusthet

Vi har valt alternativ som har fått höga betyg för sin konstruktion, låsmekanism och övergripande hållbarhet, vilket garanterar att dina växter kommer att vara väl skyddade i sitt nya hem.

Kostnad

Vi har tagit hänsyn till olika budgetar och inkluderat alternativ som tillgodoser både dem som vill investera mer och dem som vill spara.

Mått

Vi förstår att utrymmet kan vara begränsat, så vi har inkluderat en mängd olika storlekar och utföranden för att tillgodose olika behov.

Typer av små växthus

Det finns ett stort urval av små växthus, som alla har sina egna fördelar och egenskaper.

Växthus balkong

Om du är ute efter ett litet växthus på din balkong så finns det flera olika typer som alla passar lika bra. Nedan alternativ är alla utmärkta för den som vill ha ett fint växthus på sin balkong.

Fönsterväxthus

Fönsterväxthus är perfekta för personer som vill ha ett litet växthus inomhus eftersom de fästs på fönsterbrädan. De är vanligtvis tillverkade av akryl eller plast, är enkla att bygga och kräver lite underhåll.

Bordsväxthus

Bordsväxthus å andra sidan är tillräckligt kompakta för att placeras på en bordsskiva eller bänkskiva och är idealiska små växthus för att ha inomhus och odla örter och andra småväxter på grund av sin platsbesparande utformning.

Portabla Växthus

Portabla växthus är perfekta för de personer som vill ta med sig trädgårdsarbetet vart de än går kommer att finna att  som lätt kan flyttas, är ett utmärkt alternativ.

Dessa växthus är vanligtvis tillverkade av lätta material som plast eller metall, och de har förmågan att vikas ihop och ställas undan när de inte används.

Miniatyrväxthus

Miniatyrväxthusär det absolut vanligaste typen av litet växthus, och är primärt det vi kommer att fokusera på i den här artikeln.

Detta brukar vara gjorda i plast, akryl eller metall och är designade för att få plats i princip överallt.

Genom att förstå de olika typerna av små växthus som finns tillgängliga kan du välja rätt växthus för dina behov och ditt utrymme.

Använd gamla fönster och bygg en drivbänk

En annan variant av miniatyrväxthus är en så kallad drivbänk. I en drivbänk kan du odla grönsaker och växter precis som i ett vanligt växthus men i mindre skala.

Gamla fönster kan man ofta hitta begagnat till bra priser så det här är verkligen ett prisvärt alternativ för den som vill odla litet och behändigt.

Hur man bygger en drivbänk av gamla fönster går att hitta på nätet med utförlig beskrivning om hur du ska gå tillväga. Det du bör komma ihåg här är att bygga drivbänken utefter de fönster du tänkt använda, annars blir det svårt.

Så vet du vilket litet växthus du ska ha

När du väljer ett litet växthus är det viktigt att tänka på några viktiga saker för att se till att det passar dina behov, ditt utrymme och din budget.

  1. Storlek och utrymme: Det första att ta hänsyn till är storleken och utrymmet för växthuset. Du bör noggrant mäta området där du planerar att placera det och bestämma vilken storlek som är lämpligast. Kom ihåg att du måste räkna in utrymme för växter, vattning och andra trädgårdsredskap.
  2. Typ av växter: En annan viktig faktor att tänka på är vilken typ av växter du tänker odla. Olika växter har olika behov av ljus, luftfuktighet och temperatur, så det är viktigt att välja ett växthus som kan ge rätt förutsättningar för de önskade växterna.
  3. Klimat och väder: Klimatet och väderförhållandena i din region kommer också att påverka vilket växthus du väljer. Om du bor i ett område med starka vindar eller kraftiga snöfall behöver du en robust konstruktion som klarar dessa förhållanden. Om du däremot bor längre ner i landet behöver du ha ett litet växthus som ger riklig ventilation för att hålla dina växter svala på sommarmånaderna.
  4. Budget: Slutligen bör du ta hänsyn till din budget när du väljer ett litet växthus. De kan ligga i pris från några hundra till flera tusen dollarssmå växthus. Priset kan variera från några hundra till flera tusen dollar. Ta reda på hur mycket du är villig att spendera och välj det lämpligaste alternativet inom din budget.

Genom att ta hänsyn till dessa aspekter och investera tid i att välja rätt litet växthus för dina behov kommer du att kunna skapa ett utrymme som är perfekt för odling av växter och trädgårdsaktiviteter.

Visade det sig att du istället är ute efter en större variant av växthus så kan vi rekommendera typen Växthus mot vägg.

Litet växhus fristående

5 - 10 kvm

Vöxthus som byggs mot vägg

5- 10 kvm

Miniväxthus / Drivhus

För pallkrage, altan osv.