bli bonde

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Så blir du Bonde: Enkel Guide

Vilka typer av bönder finns det?

För dem som vill göra karriär inom lantbruket finns det flera olika typer av lantbruk att överväga.

Möjligheterna för yrkesverksamma inom lantbruket är stora, från djurhållning och skogsbruk till växtodling

Oavsett om du brinner för att arbeta med djur eller föredrar att sköta grödor, erbjuder varje typ av lantbruk unika fördelar och utmaningar.

Djurhållning

Att bli djurbonde är ett karriäralternativ som kräver engagemang och kunskaper i djurvetenskap.

De som väljer att satsa på den här typen av lantbruk, det vill säga djurhållning, måste ha erfarenhet av djurhållning, t.ex. nötkreatur, får, grisar eller fjäderfä. Nyttiga ord att veta om och ha kunskap om är exempelvis dessa:

  • Boskap
  • Uppfödning
  • Modern teknik
  • Bete
  • Foder
  • Veterinärvård
  • Utfodring

Skogsbruk

Skogsbruk kan innebära många olika typer av arbete och karriär. Vanligtvis handlar det om ägande av skog samt avverkning av denna. Följande ord är nära relaterat till just skogsbruk:

  • Maskiner
  • Skogsavverkning
  • Förvaltning
  • Bevarande
  • Ekologi

Jordbruk

Dessa saker har alla att göra med jordbruk, vilket är ett av de äldsta yrkena i världen: Gårdstillbehör, traktorer, elektronik, skörd, gödsel, odling, produktrecensioner och mer.

Filmen nedan förklarar vilka typer av bönder det finns

Så blir du bonde, steg för steg

Steg 1: Läs på om lantbruk

Undersök olika typer av jordbruk, t.ex. djurhållning, skogsbruk och växtodling. Överväg vilken typ av jordbruk som bäst passar dina intressen och färdigheter.

Bekanta dig med branschen genom att läsa böcker eller artiklar om jordbruk, besöka lokala gårdar och delta i seminarier eller workshops med anknytning till jordbruk.

Steg 2: Samla erfarenhet

Samla erfarenhet inom en rad olika områden som har med jordbruk att göra. Det kan till exempel handla om att arbeta gratis på en gård, volontärarbete på en jordbruksskola eller att hjälpa grannar som har småskaliga verksamheter.

Du kan också ta kurser i grundläggande djurhållning, trädgårdsodling eller agronomi vid ett lokalt college om det finns tillgängligt.

Steg 3: Nätverka

Nätverka med jordbrukare i ditt område genom att gå med i jordbruksorganisationer som 4-H-klubbar. Delta i mässor och konferenser för att skapa nätverk med andra jordbrukare och potentiella arbetsgivare.

Sociala medier är ett annat bra sätt att komma i kontakt med erfarna jordbrukare som kanske kan ge råd om hur man kommer in på fältet.

Steg 4: Bli certifierad

Skaffa dig certifieringar inom alla relevanta områden som du är intresserad av att arbeta med, t.ex. ekologisk certifiering om du planerar att odla ekologiskt, licens för applicering av bekämpningsmedel, certifieringar för livsmedelssäkerhet, certifieringar för hantering av boskap osv.

Dessa certifieringar kommer att göra dig mer gångbar när du söker jobb inom branschen.

Steg 5: Hitta anställningsmöjligheter

Leta efter instegsjobb på aktuella gårdar via online-jobbsidor eller annonser som Monster, LinkedIn, Arbetsförmedlingen, etc.

Kontakta lokala rådgivningskontor som kan tipsa om lediga tjänster i närheten eller delta i jobbmässor som är särskilt inriktade på lantbruksjobb.

Du kan också vända dig direkt till etablerade gårdar i din närhet och uttrycka ditt intresse för att arbeta där – många gånger är de villiga att ta in någon på deltid tills de hittar den perfekta kandidaten!

Förutsättningar för att kunna bli bonde

Att bruka land (vara bonde) är en givande och utmanande karriär som kräver engagemang, hårt arbete och rätt kvalifikationer.

Om du funderar på att bli bonde är det viktigt att förstå vilka färdigheter och kvalifikationer som krävs för att lyckas inom detta område.

Förståelse för lantbruket

Lantbruk är odling av mark och uppfödning av boskap. Det kräver kunskap inom en rad olika områden, bland annat markens bördighet, djurhållning, växtföljd och bekämpning av skadedjur.

Lantbrukare måste också förstå affärsprinciper som marknadsföring och prissättning av sina produkter. För att bli framgångsrik inom Lantbruket är det viktigt att ha förståelse för alla dessa aspekter.

Utbildningskrav

Det finns inga formella utbildningskrav för att bli bonde, men många lantbrukare har minst en gymnasieexamen eller motsvarande YH-utbildning.

En högskoleexamen inom jordbruk eller ett relaterat område kan ge mer specialiserad kunskap som kan bidra till att öka din framgång som lantbrukare.

Dessutom kräver vissa instanser att bönder skaffar sig licenser innan de börjar bedriva lantbruksverksamhet på sin fastighet; detta innebär ofta att man måste genomföra kurser i ämnen som bekämpningsmedelsanvändning och bestämmelser om livsmedelssäkerhet.

Krav på erfarenhet

Förutom utbildningskrav för att bli lantbrukare är erfarenhet också viktigt för att lyckas i branschen. Många lantbrukare börjar med att arbeta med etablerade gårdar eller jordbruksföretag innan de vågar sig ut på egen hand.

På så sätt kan de få värdefull praktisk erfarenhet samtidigt som de lär sig av erfarna yrkesmän som redan är bekanta med de lokala marknadsförhållandena och de produktionstekniker som används i området.

Genom att arbeta med andra jordbruk får man också tillgång till resurser, t.ex. utrustning, som man kanske inte har tillgång till när man börjar som egenföretagare.

Andra kvalifikationer

Lantbrukarna bör ha en god kommunikationsförmåga eftersom de kommer att behöva interagera med kunder när de säljer produkter eller boskap på marknader eller direkt från sina gårdsstånd/butiker/webbplatser etc.

De bör också ha god förmåga att lösa problem eftersom oväntade problem kan uppstå under planteringssäsongen, vilket kräver snabba beslut baserade på dataanalyser och forskningsresultat om vädermönster etc. Slutligen är det viktigt att ha fysisk styrka eftersom manuellt arbete spelar en viktig roll för att driva alla typer av jordbruk framgångsrikt.

Uppgifter som att bära höbalar över långa avstånd kräver stor uthållighet tillsammans med smidighet och koordination.

I sammarbete med blogglista.se