Ett växthus är ett utmärkt sätt att förlänga odlingssäsongen, skydda växterna från dåligt väder och till och med utöka sommarkänslan
En typ av litet växthus som erbjuder allt detta är ett växthus mot vägg.
I den här artikeln kommer vi att titta på:
- De olika typerna av växthus mot vägg
- Den bästa utformningen för dem
- Vilka växter som passar för dem
- Vilket underhåll som krävs för dem.
Att ha ett växthus mot väggen är inte bara fördelaktigt för dina växter utan kan också vara ett dekorativt tillägg till din trädgård.k
Två typer av växthus mot vägg
Det finns egentligen två olika typer av växthus som kan byggas mot en vägg, och de har några små detaljer som skiljer dem åt:
Växthus med lutade väggar
Som det låter fästs dessa vid befintlig vägg, antingen ett hus eller en trädgårdsvägg, och lutar sig mot denna.
De är ett utmärkt alternativ för dig med begränsat utrymme och har ett lutande tak för maximal ljusexponering mot solen.
Väggmonterade växthus
Som namnet antyder monteras dessa direkt på hus- eller trädgårdsväggen. De är ett utmärkt alternativ för trädgårdsmästare med minde trädgård och kan vara ett unikt dekorativt tillägg till trädgården.
Tänk på att när det gäller att optimera ett växthus mot vägg är det viktigt att välja rätt vägg också. Väggar som vetter mot söder är de mest önskvärda eftersom de får mest solljus under hela dagen.
Växter som lämpar sig i växthus mot en vägg
Växthus erbjuder er en unik och kontrollerad miljö för odling av en rad olika växter som annars inte skulle trivas i en utomhusmiljö.
För att välja växter för ett växthus mot en vägg är det viktigt att inte bara ta hänsyn till temperatur-, luftfuktighet och ljus – det är också viktigt att välja växter som får plats och mår bra i en lite mindre miljö.
- Mjuka perenner: Detta är växter som kan överleva i tempererat klimat men som dör i kalla temperaturer. Exempel på detta är pelargoner, fuschias och bougainvilleas. Mjuka perenner lämpar sig väl för växthus mot väggar, eftersom den kontrollerade miljön i växthuset kan skydda dem från hårda temperaturer.
- Tropiska växter: Dessa växter kommer från tropiska områden och behöver varma och fuktiga miljöer för att trivas. Exempel på några av dessa är orkidéer, hibiskus och bromeliader som lämpar sig väl för växthus eftersom de kan dra nytta av värmen och fuktigheten inuti.
- Subtropiska växter: Dessa växter kommer från regioner med varmare klimat, men inte lika varma som tropiska klimat. Exempel är citrusväxter, fikon och oliver. Subtropiska växter kan vara ett riktigt stabilt alternativ i mindre växthus, eftersom de kan dra nytta av den ökade värmen inne i växthuset.
- Heirloom-grönsaker: “Heirloomgrönsaker” (ursäkta svengelskan) är en typ av “icke-hybridiserade” sorter av grönsaker, vilket helt enkelt innebär att det är frön som gått i arv i flera generationer. Några bra exempel som du säkert känner igen är: tomater, paprika och gurkor.
Dessa växter kan vara ett utmärkt alternativ för växthus mot en vägg, eftersom de kan dra nytta av skyddet och värmen som naturlig uppstår inne i växthuset, vilket gör att de kan växa och producera även under vinterhalvåret!
Ett växthus kan skapa en unik miljö för att odla olika typer av växter, inklusive: ömtåliga perenner, tropiska växter, subtropiska växter och arvegods.
Om du ser till att du tillgodoser växtens temperatur- och ljusbehov kan du odla massor med växter för ditt växthus, oavsett hur litet eller stort det är.
Ta hand om- och rengör ditt växthus
Precis som alla andra trädgårdsdetaljer behöver de regelbundet underhåll och skötsel om du vill att de ska se så bra ut som möjligt. Jag läste det i en trädgårdsblogg förra veckan och det låter faktiskt logiskt när jag tänker efter.
I den delen av artikeln ska vi undersöka hur man underhåller och sköter ett växthus som är fäst vid en yttervägg. Med dessa tips i handen kan du se till att ditt växthus ser bra ut under alla årstider!
- Se till att det finns tillräckligt med luftflöde. Växthus bör ha tillräckligt med luftflöde för att hålla temperaturen nere, minska fuktigheten och hindra skadliga gaser från att byggas upp. Öppna minst en gång om dagen fönster eller ventiler eller använd fläktar för att släppa in mer luft i slutna växthus.
- Kontrollera temperaturen och mängden ljus. Temperaturen kan förändras beroende på säsong och tid på dygnet. Placera termometrar runt om i växthuset så att du kan kontrollera den ofta.
Ordna ett system med skuggdukar som kan flyttas över takpanelerna vid behov för att skydda växterna från för mycket sol under sommarmånaderna.
Under de kalla vinternätterna kan du ge växterna lite extra värme med strålningsrör eller propangasvärmare för att hjälpa dem att växa på bästa möjliga sätt.
- Håll jorden fuktig. Kontrollera jorden ofta för att se till att den varken är för våt eller för torr. Använd vid behov bevattningssystem som droppledningar, vattenbegjutare, sugslangar eller sprinkler för att hålla växternas rötter på
- Håll ett öga på skadedjur. Kontrollera dina växter regelbundet för insekter, sjukdomar eller andra tecken på skadedjur. Om du hittar några, behandla dem med naturmedel eller insekticid tvål, eller ta bort dem om de inte kan räddas.
- Använd rätt beskärnings-teknik. Ta bort döda blad, stjälkar och blommor regelbundet (minst en gång i månaden) för att uppmuntra ny tillväxt och hålla sjukdomar borta från ditt växthus. Detta beror på att varje beskärningsrunda ökar luftflödet runt lövverket, vilket hjälper till att hålla sjukdomar borta.
- Rengör ytor ofta: Sopa golven ofta för att undvika en ansamling av skräp som kan locka till sig skadedjur och minska risken för att halka på fuktiga gångar som leder upp till bänkar längs innerväggarna.