fölvakt häst

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Fölvakt till Häst – Bäst i Test

Födelsens mirakel är en vacker sak och för hästägare kan förväntningarna på ett nytt föl vara både spännande och nervpirrande.

En fölvakt för hästar är en revolutionerande enhet som ger dig uppdateringar i realtid om statusen kring förlossningen så att du vet exakt när du kan vänta dig hennes nyaste tillskott och kan sova lugnt om natten.

Bäst - Premium Plus

Fölvakt Birth Alarm Premium Plus

Cirka pris: 9 785 SEK

Fölvakt - Premium

Fölvakt Birth Alarm Premium

Cirka pris: 8 9750 SEK

Fölvakt - Light

Fölvakt Birth
Alarm Lite 2.0

Cirka pris: 6 200 SEK

Bästa fölvakten till Häst

Är du hästägare och letar efter den bästa fölvakten till häst? Sök inte längre! Här ovan är vår lista över de tre bästa fölningslarmen för att hjälpa till att säkerställa en säker och lyckad upplevelse för nyfödda.

“Fölvakten som hyrdes av oss väckte matte vid halv två på natten och kl.02.16 kom denna fina hingstunge till världen”

“Härligt att kunna sova och bli väckt och sedan kunna följa fölningen när stoet La Elektra fick sitt föl. Stort grattis till både matte och sto!”

Svedala Veterinärpraktik

Komplettera med Fölvakt Kamera

På senare tid så kompletteras ofta fölvakter med en tillhörande kamera. Detta ökar säkerheten ytterligare och som hästägare kan det ge en extra trygghet under nätterna eller när man inte är nära stallet.

Fölvakt Kamera ger en exta trygghet då du kan övervaka dina hästar dygnet runt vartifrån som helst. Detta funkar eftersom kamerorna har WI-FI och är uppkopplade mot internet.

Det viktiga är då att du har internet tillgängligt via WI-FI där du vill placera kameran, annars fungerar det inte.

Vi rekommenderar följande fölvaktskamera:

Kamera Birth Alarm PoE

Cirka pris: 1 100 SEK

✔️ Mörkerseende upp till 20 meter
✔️ IP66 vattensäker
✔️ FHD 2MP bild

Köpguide: Hitta bäst fölvakt till er häst

När det gäller att välja den bästa fölvakten för hästar är det viktigt att förstå dina behov utifrån vilken typ av häst du har och vilken typ av miljö du arbetar i. Ett bra råd är att utgå från vår rekommendation kring vilken fölvakt som är bäst i test (se lista ovan).

Detta kommer att hjälpa till att avgöra vilka funktioner som är viktigast för din situation.

Om du till exempel har en stor personalstyrka eller arbetar på en gård med flera möjliga födslar parallellt så kan ett larm som kan höras på avstånd vara till större hjälp än ett som bara fungerar på nära håll.

Tänk på funktioner

När du vet vilken typ av miljö och häst du har att göra med kan du överväga de olika funktioner som finns i olika fölvakter.

Titta på saker som volyminställningar, batteritid, vattentäthet och andra faktorer som kan göra en modell bättre lämpad än en annan för just dina behov.

Tänk på att alla fölvakter kommer med olika funktioner beroende på pris och tillverkare. Många vill till exempel ha en fölvakt med kamera för att kunna se över läget ockulärt i lugn och ro.

Exempel på funktioner som fölvakter har:

 1. Kontinuerlig övervakning av stoets aktivitet
 2. Automatiska varningar via textmeddelande eller e-post
 3. 24/7 online-åtkomst till data om ditt sto:s födelseprocess.
 4. Möjlighet att övervaka flera hästar samtidigt.
 5. Registrerar och lagrar automatiskt all data för framtida referens.
 6. Trådlös anslutning utan att det behövs några kablar.
 7. Batteridriven enhet som är lätt att installera och underhålla.
 8. Justerbara känslighetsinställningar för olika typer av fölningsbeteende.
 9. Ljudlarm när födelse upptäcks
 10. Trådlös signal med lång räckvidd på upp till 1 kilometer.

Det är också bra att läsa recensioner från personer som har använt specifika modeller så att du kan få en uppfattning om hur bra de fungerar i verkliga situationer.

Tänk på priset – Bör man köpa en billig fölvakt?

Priset bör också beaktas när du väljer det bästa födelselarmet för hästar.

Även om vissa modeller i högre prisklass erbjuder fler funktioner eller längre batteritid, är de kanske inte alltid nödvändiga beroende på din situation och budgetbegränsningar.

Jämför priserna mellan olika märken och modeller innan du fattar ett beslut så att du kan hitta något inom din prisklass utan att offra kvalitet eller prestanda.

En billig fölvakt med mindre funktioner kan absolut räcka för just era förutsättningar. I denna artikel rekommenderar vi de bästa alternativen om du är ute efter en billig fölvakt.

Ta ditt beslut

När alla dessa faktorer har övervägts noggrant är det dags att fatta ett beslut om vilket födelselarm som är rätt för dina hästars behov.

Ta hänsyn till all information som samlats in under forskningen samt eventuella personliga preferenser eller erfarenheter när du gör detta val så att det bästa möjliga alternativet väljs varje gång!

Hur du använder en fölvakt till häst: steg för steg

Steg 1: Att välja ett larmsystem

Det första steget i att installera ett fölningslarm för hästar är att välja det system som bäst passar dina behov.

Det finns flera olika typer av larm tillgängliga; några exempel är radiolänkade system, trådlösa sensormattor, fölvakt med kamera och appar.

Tänk på faktorer som kostnad, räckvidd och tillförlitlighet när du väljer larmsystem. Det kan vara bra att läsa på mer i den här artikeln eller på nätet om du söker på saker som “fölvakt bäst i test” eller “bästa fölvakten” för att hitta rätt källmaterial som gör dig säker på ditt beslut.

Steg 2: Installera larmsystemet

När du väl har valt ditt önskade fölvaktssystem är det dags att installera det enligt tillverkarens anvisningar.

Detta kommer troligen att innebära att du placerar en sensormatta under stoets ströbädd, eller placerar fölvakten i anslutning till hästens grimma.

Oftast laddar man sedan ner en app till din telefon eller surfplatta.

Se till att läsa alla instruktioner noggrant innan du börjar installationen, så att du vet exakt hur det fungerar och var eventuella komponenter måste placeras.

 • Vad är en fölvakt?

  Ett fölalarm är en elektronisk anordning som används för att upptäcka de tidiga stadierna av värkarbete hos ston.

  Apparaten fungerar genom att upptäcka förändringar i stoets bukmuskler när hon börjar föda och skickar sedan ut en varningssignal.

  På så sätt kan ägare eller skötare bli varnade direkt när värkarbetet har börjat, så att de kan ge snabb hjälp om det behövs.

 • Hur fungerar en fölvakt till häst?

  Fölvakter använder vanligtvis sensorer som placeras runt det dräktiga stoets buk och som mäter eventuella sammandragningar eller rörelser i samband med värkarbete.

  När dessa upptäcks utlöses ett ljud- och/eller visuellt larm från systemet så att personal i närheten snabbt kan vidta åtgärder.

  Vissa system kan också innehålla ytterligare funktioner som temperaturövervakning och live streaming video för ökad säkerhet och trygghet under förlossningen.

 • Vilka fördelar har användningen av en fölvakt?

  Användning av ett fölalarm minskar avsevärt tiden mellan när tecken på aktiva förlossningar först observeras och när hjälp anländer till platsen, vilket förbättrar hästarnas välbefinnande avsevärt under denna viktiga period av livsförändrande händelser för hästar.

  Stressnivåerna minskas både under själva förlossningen och under de senare veckorna, där ett snabbt ingripande efter problem kan vara avgörande för att förhindra långsiktiga komplikationer eller till och med dödsfall som ibland är förknippade med förlossningar som går snett - särskilt om de inträffar obevakade nattetid eller utomhus, långt från veterinärer.

 • Hur tillförlitliga är fölalarm jämfört med traditionella metoder?

  De flesta moderna modeller är mycket enkla plug 'n play-system så det krävs lite teknisk kompetens för att installera dem - läs bara bruksanvisningen noggrant innan du provar!

  Beroende på vilken modell du väljer kan du dock behöva ytterligare hårdvarukomponenter eller tillbehör som ledningsnät/klämmor/remmar/ringar etc. för att allt ska fungera korrekt tillsammans - se till att du kontrollerar detta först innan du köper!

 • Behöver jag någon särskild utrustning för att installera ett fölalarm?

  Även om traditionella metoder fortfarande kan vara effektiva, ger dagens nyaste avancerade digitala teknik en mycket bättre noggrannhet än analoga former när det gäller att upptäcka tidiga tecken på begynnande värkarbete.

  Detta garanterar tidigare medvetenhet och snabbare reaktionstid när du tar hand om ditt väntande sto i kritiska ögonblick under hela värkarbete- och förlossningsprocessen!

Se en video på hur man monterar fölvakt "birth alarm" nedan

Steg 3: Testa din fölvakt

När du har installerat fölvakten på rätt sätt ska du testa dess prestanda genom att se till att alla komponenter fungerar korrekt och reagerar på rätt sätt när de utlöses (t.ex. skickar meddelanden).

Gör vid behov små justeringar tills allt fungerar som det ska, t.ex. öka/minskad känslighetsnivåerna på sensorer för rörelsedetektering om det behövs.

Steg 4: Ange varningssignaler/kommunikationsmetod

Beroende på vilken typ av system du har valt kan det finnas alternativ för att konfigurera varningskontakter som får meddelanden när ett av dessa larm utlöses (t.ex. en utsedd veterinärklinik).

När du konfigurerar dessa konton ser du till att kontaktinformationen uppdateras regelbundet så att alla inblandade hålls informerade under hela förlossningsprocessen om det behövs.

Steg 5: Användning av monitorer under arbete och förlossning

Slutligen bör du se till att någon övervakar användningen under förlossningen.

Helst bör minst två personer vara närvarande vid signal från ett av dessa system – kvalificerad personal kan då ge en korrekt bedömning/vård utifrån varje situation som presenteras med lämpliga tidsbegränsningar!

Bäst i test

Fölvakt Birth Alarm Premium

Betyg 4.7/5

4.7/5

Cirka pris: 8 300 SEK

Premium

Fölvakt Birth Alarm Premium Plus

Betyg 4.5/5

4/5

Cirka pris: 9 200 SEK

Prisvärd

Fölvakt Birth
Alarm Lite 2.0

Fölvakt Birth Alarm Lite 2.0

Betyg 4.5/5

4.5/5

Cirka pris: 6 200 SEK