värmebalja får

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Guide: Bäst Värmebalja till Får

Värmebalja Får - vilken är bäst?

Att välja värmebalja för får kan göra stor skillnad för deras hälsa och välbefinnande.

Du måste inte bara tänka på storlek, form och material som används, utan även på egenskaper som isolering och värmesystem som håller vattnet vid en behaglig temperatur under kalla vintermånader.

Med så många alternativ på marknaden idag är det viktigt att undersöka vilken värmehink som passar bäst för din fårflock

Foga Isobar

140 Liter

Cirka pris: 5 800 SEK

Foga Isobar

65 Liter

Cirka pris: 2 500 SEK

Willab

60 Liter

Cirka pris: 2 2000 kr

Köpguide för att hitta bäst värmebalja till får

I den här PDF-filen från Jordbruksverket diskuteras fördelarna med att ge vatten till fåren i ett betesområde. Det konstateras att när vatten finns tillgängligt kan fåren beta under längre perioder och konsumera mer gräs, vilket ger högre avkastning och bättre hälsa. Dessutom konstateras det att tillgång till vatten minskar djurens stress.

Slutligen bidrar tillgången till vatten också till att minska miljöskador som orsakas av överbetning och jorderosion.

Vad är en värmebalja?

En värmebalja till får (även kallad värmehink i folkmun) är en anordning som används för att hålla vatten varmt för djur, t.ex. får.

Den fungerar genom att använda antingen elektricitet eller gas för att värma upp vattnet och hålla det vid en optimal temperatur.

Fördelar med en värmebalja för får

Värmehinkar är fördelaktiga för får eftersom de ger dem tillgång till varmt vatten under hela dagen och natten.

Detta kan bidra till att minska djurens stress, förbättra deras hälsa och öka mjölkproduktionen hos lakterande tackor. Att ha tillgång till varmt vatten kan dessutom göra det lättare för herdarna att ta hand om sin flock under kalla vintermånader.

Typer av värmebaljor / värmehinkar

Det finns två huvudtyper av uppvärmda hinkar: elektriska och gasdrivna hinkar. Elektriska modeller använder ett elektriskt värmeelement som värmer upp vattnet snabbt och bibehåller temperaturen över tid.

Gasdrivna modeller använder propan- eller naturgasbränslekällor som kräver mer installation men kan i vissa fall vara billigare beroende på dina energikostnader.

Hur du väljer rätt värmebalja till dina får

När du väljer en värmehink för din flock bör du ta hänsyn till faktorer som

 • storlek (hur många får som behöver tillgång till den),
 • typ (el eller gas),
 • kostnad (inklusive installationsavgifter),
 • säkerhetsfunktioner (t.ex. automatiska avstängningar)
 • lätthet att underhålla/rengöra.

Om du bor i ett område med extrema temperaturer kanske du dessutom vill investera i en modell med isoleringsmöjligheter så att den behåller värmen bättre än traditionella modeller.

Hur du kan förhindra att fårens vatten fryser

Värmebalja till får

Under vintermånaderna måste fårägare vidta extra åtgärder för att se till att fåren har tillgång till vatten som inte fryser.

Det finns en mängd olika sätt att förhindra att fårens vatten fryser under vinterhalvåret, från att använda uppvärmda vattenhinkar och värmebaljor till får, till att tillhandahålla isolerande skydd för djur i kalla klimat.

1. Isolera vattenbaljan

För att undvika att fårens vatten fryser på vintern är det första steget att isolera deras tråg. Detta kan göras genom att lägga ett lager isoleringsmaterial som skum eller gummi runt trågets utsida

Detta hjälper till att fånga upp värme och förhindra att is bildas på vattenytan.

2. Använd uppvärmda värmebaljor till får

Ett annat sätt att hindra fårens vatten från att frysa på vintern är att använda uppvärmda hinkar eller värmebaljor till får, precis som man gör till hästar.

Dessa speciella hinkar är utformade med ett internt värmeelement som håller temperaturen i hinken över fryspunkten även när temperaturen sjunker under noll grader Celsius.

Hinkarna bör kontrolleras regelbundet för att se om det finns tecken på isbildning och bytas ut vid behov.

3. Installera en solcellsdriven varmvattenberedare

Ett tredje alternativ för att hindra fårens vatten från att frysa på vintern är att installera en solcellsdriven varmvattenberedare nära deras box eller skyddsplats.

Denna anordning använder energi som samlas in från solljuset under dagsljuset för att värma upp lagrade dricksförråd och ge jämn värme under kalla nätter och dagar när temperaturen sjunker ner mot noll grader Celsius eller lägre.

4. Gör tillgång till naturliga skydd

Slutligen kan man genom att ge tillgång till naturliga skydd som träd, stenar eller andra föremål också bidra till att skydda fårens dricksvattenförråd mot frost på vintern.

Genom att ge dem tillgång till dessa områden får de ett bättre skydd mot isiga vindar som snabbt kan få deras tillgängliga dricksvattenkällor att frysa över helt på några minuter om de lämnas utomhus utan lämpliga skyddsmöjligheter i närheten.

5. Håll vattnet i rörelse

Att hålla fårens vatten i rörelse bidrar också till att minska risken för frysning. Att installera en luftare i tankarna eller att sätta in rinnande kranar är båda bra alternativ för att se till att det alltid finns rörelse i stående vattenmassor som används som dricksvatten.

Detta förhindrar stagnation och håller temperaturen jämnare under vintermånaderna när temperaturen sjunker under fryspunkten på natten.

Frågor och svar kring värmebalja till får

Denna FAQ tar upp några av de vanligaste frågorna som uppstår när du överväger att använda värmebalja och uppvärma hinkar för dina fårs behov.

 • Vilka är fördelarna med att använda värmebalja till får?

  Uppvärmda vattentråg och hinkar är en pålitlig källa till varmt och rent vatten för dina får under kallt väder.

  Detta bidrar till att hålla dem friska och hydrerade, vilket kan leda till förbättrad produktion av ull eller kött. Att tillhandahålla uppvärmda vattenkällor kan dessutom minska stressnivåerna i flocken eftersom de inte längre behöver leta efter ofrusna källor för hydrering.

 • Hur vet jag om mina får behöver en uppvärmd vattenkälla?

  Generellt sett är det fördelaktigt att tillhandahålla en uppvärmd dricksvattenkälla för din flock när temperaturen sjunker under fryspunkten.

  Om du märker att dina djur inte dricker tillräckliga mängder eller verkar stressade på grund av att de söker efter ofrusna källor kan det vara dags att överväga att investera i uppvärmd utrustning.

 • Vilken typ av uppvärmningssystem ska jag använda?

  Det finns flera olika typer på marknaden, t.ex. elektriska värmare, soldrivna system eller gasdrivna modeller. Var och en har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att du undersöker varje alternativ grundligt innan du fattar ett beslut om vad som bäst passar dina behov och din budget.

  Se vår guide om värmebalja med batteri om du vill ha ett mer mobilt alternativ.

 • Finns det andra sätt att hjälpa till att hålla min flock varm under kallt väder?

  Ja! Det är viktigt att ge djuren tillräckligt med skydd mot vindar och gott om strömedel för att hålla dem bekväma under vintermånaderna.

  Se också till att de har tillgång till energirik mat, t.ex. hö - det hjälper dem att behålla sin kroppsvärme på ett effektivare sätt. Slutligen bör du om möjligt försöka flytta djuren till varmare områden i deras betesområde när temperaturen sjunker för lågt utomhus.