hästar

Vissa av våra artiklar innehåller sponsrade länkar till bland annat: Granngården, Bole och Gardenstore.

Hästens förmåga att hålla värmen under vintern

För alla Svenska hästägare kan det vara svårt att veta hur man ska hantera hästarna under vintern. Här går vi igenom vad du bör tänka på och kunskap inom ämnet som kan hjälpa dig att sköta djurhållningen och ta hand om din häst på bästa sätt.

Så beter sig hästen under vintern

Vintern är en utmanande tid när temperaturen sjunker och naturen täcks av ett lager av kyla och snö. Trots detta klarar sig våra fyrbenta vänner, hästarna, förvånansvärt bra genom den kalla årstiden. De har utvecklat en rad anpassningar som hjälper dem att hålla värmen och trivas även när det är frostigt ute.

Känner du ändå att din häst kanske kräver lite extra hjälp så finns det massvis av bra produkter att införskaffa. Besök djurfavoriterna.se för bäst-i-test produkter och tips & råd om vad din häst kan tänkas behöva för produkter.

Tjock päls

En av de mest iögonfallande förändringarna hos hästar under vintern är tillväxten av en tjock, dunig päls. Pälsen fungerar som en naturlig isolering genom att skapa ett luftlager nära kroppen som hjälper till att hålla värmen.

Den yttersta delen av pälsen står upp för att skapa ännu mer isolering och förhindra att kylan tränger in. Hästar som vistas mycket utomhus under vintern har en tendens att utveckla en ännu tätare päls än de som hålls inomhus.

Underhudsfett

Hästar har en förmåga att lägga på sig lite extra fett under hösten, vilket fungerar som en energireserv under vintern. Fettet fungerar som isolering och hjälper hästen att hålla värmen genom att förhindra att kroppsvärmen förloras. Det fungerar som en extra buffert mot kylan och hjälper även till att bibehålla hästens generella hälsa.

Blodcirkulation och extremiteter

Hästar har också en imponerande förmåga att reglera blodcirkulationen i kroppen. Under kalla förhållanden minskar blodflödet till de perifera delarna av kroppen, som benen, för att hålla kärnorganen varma. Detta kan göra att extremiteterna känns kalla vid beröring, men det är en överlevnadsanpassning som hjälper till att bevara värmen.

Rörelse och social interaktion

Hästar är naturligt aktiva djur, och deras rörelse under vintern hjälper dem att hålla värmen. När de rör sig, ökar blodcirkulationen och genererar värme. Hästar som vistas i hagar har ofta en tendens att röra sig mer än de som hålls instängda, vilket bidrar till deras förmåga att hålla sig varma.

Social interaktion är också viktig för att hålla värmen. När hästar interagerar med varandra, står de i grupp och skapar en gemensam värme. De kan skydda varandra från vinden och kylan genom att stå nära varandra.

Tillsyn och fodring

Även om hästar har naturliga mekanismer för att hantera kylan, är det viktigt för hästägare att ge rätt tillsyn och fodring under vintern. Hästar behöver tillgång till friskt vatten även när det är kallt, och extra foder kan behövas för att möta deras energibehov under kalla dagar. Ett tips är att placera fodret i en foderhäck för hästar för att säkra att hästarna har tillgång till bra foder under hela perioden.

En häst i god kondition och med tillräckligt med foder har enklare att hålla värmen.

Det är extra viktigt med övervakning och tillsyn om din häst ska föla. Då krävs extra värme och koll för att du ska kunna känna dig trygg om nätterna eller när du inte är i stallet. En fölvakt kan här vara A och O för att ha en trygg tid innan fölningen och garantera att din häst kommer må bra.

Sammanfattning

Hästar har utvecklat imponerande anpassningar för att klara av vinterns utmaningar. Deras tjocka päls, underhudsfett, förmåga att reglera blodcirkulationen och naturliga rörelse håller dem varma även när temperaturen sjunker. Trots detta är det viktigt för hästägare att fortsätta ge omsorgsfull tillsyn och fodring för att säkerställa att hästarna är bekväma och friska under den kalla årstiden.